Ο ξενώνας

Ο παραδοσιακός ξενώνας "Ρουσσάτο" βρίσκεται στην καρδιά του παραδοσιακό οικισμού Χώρα του νησιού της Σαμοθράκης. Στεγάζεται σε διόροφο διατηρητέο κτίριο κατασκευής του 1882, το οποίο αποκαταστάθηκε και ανακαινίσθηκε το 2015. Το κτίριο κατασκευάστηκε υπό την επιμέλεια του Τούρκου Διοικητή, ο οποίος ήταν και ο πρώτος ιδιοκτήτης, κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής της Σαμοθράκης. Σύμφωνα με προφορικές πηγές, ο Τούρκος Διοικητής προσέλαβε ειδικό τεχνική από την Σμύρνη, ο οποίος με πρωτοφανές τεχνικές για την εποχή και με περίσση δεξιοτεχνία κέντησε με ξύλο τα ταβάνια του κτιρίου. 

Ο Διοικητής διέμενε στο κτίριο αυτό με την σύζυγό του Χατιτζέ και είτε λόγω τυχερής συγκυρίας είτε λόγω εσωτερικής πληροφόρησης αναχώρησαν για την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν την απελευθέρωση του νησιού στις 19 Οκτωβρίου 1912. 

Η σύγχρονη μορφή του κτιρίου περιλαμβάνει δύο υπνοδωμάτια, το ένα με προδιαγραφές φιλοξενίας ΑμεΑ, μία κουζίνα, δύο WC, το ένα με προδιαγραφές ΑμεΑ και ένα σαλόνι. Στο σαλόνι σώζεται τμήμα του σκαλιστού ξύλινου ταβανιού που φιλοτεχνήθηκε από τον Σμυρνιό τεχνήτη κατά την κατασκευή του κτιρίου από τον Τούρκο Διοικητή της Σαμοθράκης. 

Η θέση του κτιρίου είναι στο κέντρο του αμφιθεατρικού σχηματισμού της Χώρας, προσφέροντας μοναδική θέα από τον μικρό εξώστη του κτιρίου.